Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Μικροϋφαντικη Τεχνη





Η μικροϋφαντικη ειναι μια πολυ ιδιαιτερη τεχνη που τις ριζες της βρισκουμε στην φυλη των ινδιανων Ναβαχο, οι οποιοι την περασαν απο γενια σε γενια. (Καποιοι υποστηριζουν οτι οι Ναβαχο εχουν ελληνικες ριζες και το ονομα τους βγαινει απο την ελληνικη λεξη Ναυαγος) Ειναι μια τεχνη η οποια γινεται πανω σε αυτοσχεδιους μικρους αργαλειους με διαφορετικο σχεδιο καθε φορα. Μπορουν να χρησιμοποιηθουν πολλα υλικα, απο απλες χαντρες και νηματα, μεταλλικα στοιχεια και φιλντισενια και κεραμικα διακοσμητικα μεχρι χρυσονηματα και υφασματα. Οσο περισσοτερη φαντασια, τοσο πιο ιδιαιτερο το αποτελεσμα. Το μονο απαραιτητο συστατικο για να γινει καποιος γνωστης αυτης της τεχνης ειναι να εκτιμαει την υφαντικη τεχνη και να ειναι οπλισμενος με υπομονη και μερακι.

Τα πρωτα μαθηματα μικροϋφαντικης στην Ελλαδα - ισως και στην Ευρωπη μια και δεν εχει ακομη γινει γνωστη αυτη η τεχνικη - αρχισαν πριν δυο χρονια απο την δασκαλα μας Νατασσα Θεοδωριδου Φωκιανιδου, γνωστη και ως Φαραωνα στους καλλιτεχνικους κυκλους. Μετα απο δυο χρονια εξασκησης και εμπειριας πανω στην τεχνικη αυτη, αποφασισαμε να δημιουργησουμε και την πρωτη ομαδα Μικροϋφαντικης Τεχνης εδω στην Ελλαδα και μεσα απο αυτο το blog να σας παρουσιασουμε τις δημιουργιες μας. Η καθε μια με το δικο της προσωπικο υφος και ολες μαζι με την ιδια αγαπη για το αντικειμενο αυτο.

9 σχόλια:

  1. Aντε καλορίζικο!!!!Το λινκάρω παντού.Ομορφα Κατερίνα.Να γίνουν συνδιαχειρίστριες όσες ξέρουν απο μπλογκ αλλιώς να τους ανεβάζουμε εμείς τις φωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νατασσα μου, μηπως να περιμεναμε λιγακι πριν το δημοσιοποιησουμε;;;; :):)

      Διαγραφή
    2. Θα κανω ολες τις κοπελες διαχειριστριες και θα τους μαθουμε να ανεβαζουν αναρτησεις και φωτογραφιες. Θα σας ερθουν προσκλησεις στα μειλ σας :)

      Διαγραφή
  2. Καλορίζικο το μπλογκ σας κορίτσια!! Είδα ότι τα μαθήματα γίνονται Θεσσαλονίκη. Κρίμα για μας τις Αθηναίες. Καλώς σας βρήκα και θα σας επισκέπτομαι συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μανια καλως μας ηρθες. Μπορεις να δεις καποιες δημιουργιες μας εδω Μικροϋφαντικη Τεχνη

      Θα χαρουμε να σε βλεπουμε στα μερη μας :):) Ευχαριστουμε για το ποδαρικο που μας εκανες :):):)

      Καλημερα!!

      Διαγραφή
  3. Καλορίζικο κι απο μένα!!!! μόλις μπήκα και το είδα! Καλλιόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τρελαίνομαι γι αυτά τα κολιέ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα maya

    εδω μικροϋφαντικη τεχνη μπορεις να δεις περισσοτερα σχεδια :) ευχαριστουμε για το ομορφο σχολιο!!

    καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή